Wat is Dungeons & Dragons?

Wat is het? Hoe speel je het? En waar te beginnen?

Dungeons & Dragons (D&D) is een zogeheten rollenspel. Een groep spelers komt samen om een fantasievol verhaal te doorlopen. Een van hen neemt de rol van verteller aan ofwel de “dungeon master” en begeleidt de spelers door het avontuur. Ze vertellen hoe de wereld eruit ziet, maar ook hoe vijanden of vrienden reageren op acties van de helden.

Helden? Dat zijn de andere spelers. Deze verzinnen de heldhaftige karakters die samen op avontuur gaan en door de verteller worden uitgedaagd met keuzes, vijanden of sociale situaties. Door dobbelstenen te rollen, statistieken bij te houden en hun acties te beschrijven, zullen de spelers hun helden door het verhaal heen brengen. Het verhaal komt pas echt tot leven als de spelers en verteller in de huid kruipen van de karakters en het rollenspel aangaan.

In de basis rol je veelal met de twintigzijdige dobbelsteen die ook wel bekend staat als de “d20“. Hiermee bepaal je of je karakter slaagt in wat ze willen bereiken of voorkomen dat ze iets noodlottigs ondergaan. We raden ten zeerste aan eens een introductie sessie te spelen en dan pas echt diep de regels in te duiken. Echter, voel je vrij (vooraf) de gratis regels door te nemen. Het kan nooit kwaad.

Wat heb ik nodig om te beginnen?

Heel simpel:
– De basisregels
– 3 tot 4 uurtjes per sessie
– 3 tot 5 spelers
1 Iemand die de rol van verteller op zich neemt
– Een verhaal
– (Ingevulde) character sheets
– Setje polyhedrale dobbelstenen

Waar vind ik dit?

De basisregels zijn gratis online te lezen via D&D Beyond en in bijvoorbeeld spellenwinkels kun je The Player’s Handbook aanschaffen. Dit officiële boek raden wij ten zeerste aan omdat het feitelijk alles bevat wat je als speler of verteller nodig hebt qua regels. Andere (officiële) boeken kunnen zorgen voor toevoegingen en meer mogelijkheden.

Spelers (of een verteller) kun je vinden door met vrienden te overleggen, lokale spellenwinkels te bezoeken of door bijvoorbeeld online een oproep te plaatsen.

Project Epos Discord

Meedoen? Doen!

Doe mee met wekelijkse sessies, krijg hulp met beginnen of kom gezellig praten!

Lijkt moeilijk, valt reuze mee!

Laat je niet afschrikken door de cijfers en keuzes die komen kijken bij het voor het eerst spelen!

Karakters in D&D zijn een combinatie van een ras, een class en een achtergrond. Dit komt allemaal samen en leidt tot een set attributen, bekwaamheden en unieke eigenschappen.

Maar hoe maak je een karakter? Met wat fantasie kom je al snel tot een idee, maar het daadwerkelijk maken doe je stap voor stap met onze handige gids die je hieronder gratis kunt downloaden.

(We raden je wel ten zeerste aan te overleggen met de spelleider indien aanwezig, soms staan deze bepaalde rassen/klassen wel/niet toe of zijn er andere regels die ze aanhouden. Overleg dus indien mogelijk altijd!)

Avonturier in Thalorne of gewoon een keer wat anders? Probeer dan onze eigen variant op het officiële character sheet!

Van Cijfer tot Sheet Mock up
Avonturen en meer

Begin jouw legende

Om beginners op weg te helpen bieden we naast betaalde avonturen ook talloze gratis korte verhalen, thematische character sheets en diverse handigheden voor zowel speler als verteller aan!

Avonturen en meer

Begin jouw legende

Om beginners op weg te helpen bieden we naast betaalde avonturen ook talloze gratis korte verhalen, thematische character sheets en diverse handigheden voor zowel speler als verteller aan!

Spelverdeling

Samenwerken is de sleutel. De verteller wil net zo goed dat de spelers slagen en de spelers willen een uitdagend verhaal beleven. Alleen samen creëer je dat.

Verteller

Spelleider, scheidsrechter en de helden hun grootste fan.

Je gebruikt de regels om de balans te bewaken, de kaders aan te geven en het spelplezier te vergroten.

Je omschrijft de gevolgen van de spelers hun keuzes, houdt het verhaal lopende en bereid van te voren de vijanden, bondgenoten, uitdagingen en dus het avontuur voor.

De Balans

Spelers en Vertellers werken samen om helden te maken die deel kunnen nemen in een fantastische vertelling.

Je let beide op het plezier van elke speler en speelt niet om te winnen maar om te beleven.

De spelers doen hun best in te gaan op de uitdagingen die de verteller neerzet terwijl de verteller de spelers altijd kansen bied om verder te komen

Speler

Helden en per definitie wereldveranderaars. Je beleeft avonturen, maakt keuzes en gevolgen.

Je karakter wilt op avontuur, gaat in op wat de verteller aanbied en pakt elke kans om zichzelf en anderen te ondersteunen.

Je verweeft je karakter met de wereld om je heen en zorgt dat je je vaardigheden kent.
Sessies op maat

Liever begeleiding?

Onder leiding van een ervaren verteller beleef je je eerste magische avontuur, bevecht je grootse vijanden en ontdek je mysterieuze geheimen. Met een focus op het verhalende en het onderlinge rollenspel creëren wij onvergetelijke momenten waarin jij en je vrienden altijd de hoofdrol spelen.

Vraag / antwoord

Er zijn een hoop vragen die beginners hebben en er is altijd meer te leren. De meest voorkomende vragen beantwoorden wij hieronder en daarnaast geven we enkele handige tips. Zelf een vraag? Laat het ons weten op de Discord of via het contactformulier.


Is D&D moeilijk om te spelen?

Nee! Je omschrijft de acties van je held en rolt soms een dobbelsteen om te kijken in welke mate je succesvol bent als er gevaar of twijfel is. De regels om een karakter te maken of hoe gevechten werken zijn ook geen hogere wiskunde, maar wellicht is het even wennen.


Is verteller zijn moeilijk?

Iets lastiger dan speler zijn, maar ook niet iets wat enkel bepaalde personen kunnen. In de basis leidt je de helden langs situaties en obstakels en omschrijf je de uitkomsten van hun acties. In de regels staan hiervoor richtlijnen en opties. Je belangrijkste taak is beslissingen maken als er twijfel is in de regels en het verhaal vloeiend te houden.


Moet ik alles zelf verzinnen als verteller?

Hoeft niet, mag wel. We raden je aan om eerst een kant en klaar verhaal te leiden en daarna eventueel zelf je avonturen te schrijven. Leer eerst de basis, daarna is het jouw spel en jouw wereld. Behalve de officiële boeken kun je online talloze verhalen vinden waaronder bijvoorbeeld onze gratis one-shots (korte avonturen) of campaigns (volwaardige verhalen).


Wat is een character sheet?

Een character sheet is een document / papiertje met daarop de attributen en vaardigheden van jouw karakter. Deze gebruik je om te bepalen wat je karakter zoal kan in het spel of om te zien welke bonussen je krijgt bij een dobbelsteenworp.


Wat heb ik nou echt nodig om te beginnen?

In het kort? Met slechts de gratis online regels kun je al direct van slag. We raden echter zowel verteller als spelers aan om op zijn minst de Player’s Handbook te kopen. Hierin staat de basis qua regels, rassen, classes en achtergrond, maar bijvoorbeeld ook alle spreuken, feats en (magische) voorwerpen. Welke boeken of accessoires je daarna koopt is aan jezelf.


Wie zijn jullie eigenlijk?

Wij zijn Project Epos en zetten ons in om fantasie weer een plek te geven in onze samenleving. We maken (gratis) one-shots, grootse verhalen, handigheden voor speler/verteller en meer voor jouw RPG sessies! Check https://projectepos.nl/5eHoe vul ik een character sheet in?

Deze informatie wordt uitgelegd in de basisregels, maar wordt stap voor stap besproken in ons gratis document “Van Cijfer tot Sheet“. In het kort: je bepaalt je attributen, je kiest een ras/klasse/achtergrond en vult daarna in wat je van elk krijgt. Dit vormt de basis van je karakter.


Hoe maak ik een goed karakter?

In D&D gaat het niet om goed of sterk zijn. Veel eerder gaat het om een leuk verhaal te beleven met je medespelers. Bij het maken van een karakter is het dus belangrijk om iets te maken wat jou leuk lijkt om te spelen, goed kan samenwerken met de andere helden en een doel heeft om het avontuur in te gaan.
Overleg dus ook met je verteller!


Probeer eens een uniek/thematisch/vouwbaar character sheet!

Ik bedoelde qua cijfers…

In dat geval raden we aan om goed de informatie van je class na te lezen. Rogues zijn bijvoorbeeld vaak gebouwd met een oog op Dexterity terwijl Wizards hun magische kennis vooral uit Intelligence halen. Hoewel het wellicht leuk lijkt om een Wizard te maken met een lage Intelligence, zorg je er zo wel voor dat je niet veel kunt als het aankomt op magisch vernuft. Zorg dus altijd dat je meest benodigde attribuut een hoge score kent.
Ook hierbij kan ons gratis document “Van Cijfer tot Sheet” helpen.


Bezoek de webshop

Kant en klare verhalen

Ontdek grootse avonturen geschreven in verhalend Nederlands en verweven met de bekende Engelse speltermen. Vaar mee en ontdek de geheimen van de goden in Maanstorm of ontdek de gevaarlijke jungle in Kowangeo, het rusteloze eiland!